Winnaars INYS Speaking Competition 2017

Het is enige tijd geleden dat de Speaking Competition werd gehouden. Op zaterdag 3 juni 2017 mochten een acht-tal mensen strijden voor de hoofdprijs.. Een retourticket Nederland – Indonesië in de maand augustus.
De Speaking Competition is een van de kernactiviteiten van de INYS. Het is een jaarlijks terugkerend evenement dat wordt gehouden samen met de Indonesische Ambassade. Het doel van dit evenement is om de Indonesische taal in de spotlight te zetten. Het is bedoeld voor mensen voor wie de Indonesische taal niet hun moedertaal is. Onderdeel van het event is een workshop public speaking en daarnaast maken deelnemers elk jaar kans op een geweldige prijs!

Daan
Een vriendin stuurde mij een bericht, of ik mee wilde doen aan een Indonesische toespraakwedstrijd op de Indonesische ambassade in Den Haag. Ya pasti! Antwoordde ik. Een paar jaar geleden heb ik twee maanden aan de Universitas Indonesia gestudeerd om Indonesisch te leren. Indonesië, de cultuur en geschiedenis van het land, maar vooral ook de taal hebben mijn grote interesse. Het thema van de toespraak zou zijn: ‘het belang van het leren van Indonesisch’. Dat is een onderwerp wat mij na aan het hart ligt en waarover ik veel wilde vertellen. En trouwens, schreef ze even later, je kan er een culturele reis naar Indonesië mee winnen. Aduh! Dat klonk te mooi om waar te zijn!

Op zaterdag 3 juni 2017 vond de wedstrijd plaats. Er waren acht deelnemers, waarvan er zeven deelnamen aan de categorie toespraak, waartoe ikzelf behoorde. De andere categorie was het vertellen van een verhaal.

Ik hield een toespraak over de taaluitwisseling tussen het Nederlands en Indonesisch en vertelde enkele anekdotes over hoe ik Indonesisch leerde en welke (grappige) fouten ik daarbij maakte. Ten slot vertelde ik wat naar mijn mening het belang is van het Indonesisch voor het land Indonesië. Het is uniek dat Indonesië als ex-kolonie niet heeft gekozen voor de taal van de voormalige kolonisator (Nederlands) of de taal van de machtigste en grootste bevolkingsgroep (Javaans). Indonesisch is een eerlijk bindmiddel voor de verschillende bevolkingsgroepen binnen het land, en misschien wel dé belangrijkste pijler onder de eenheid van het land.

Ik had de eer samen met twee anderen te worden uitgekozen als winnaars van de toespraakwedstrijd, hetgeen betekende dat wij door het Indonesisch ministerie van Onderwijs en Cultuur naar Indonesië werden uitgenodigd voor een cultureel bezoek van een week. In totaal waren wij tijdens deze week een groep met vijftig deelnemers uit achttien landen, die elk in hun eigen land de toespraakwedstrijd hadden gewonnen. Al deze nationaliteiten communiceerden in het Indonesisch. Het programma bestond uit een Indonesische toets, een debatwedstrijd, bezoeken aan musea en culturele plaatsen van belang in zowel Jakarta als op Bali. Het hoogtepunt van deze week was het bijwonen van de onafhankelijkheidsceremonie van Indonesië op 17 augustus bij het Istana Merdeka in Jakarta. Enkelen van onze groep, waaronder ik, hadden het geluk een korte ontmoeting te hebben met de president van Indonesië Joko Widodo.

Cilia
Tijdens een business seminar georganiseerd door Indo Business Club, ben ik in contact gekomen met vertegenwoordigers van INYS. Zij hebben mij hier verteld over de jaarlijkse Speaking Competition en hebben me uiteindelijk ook overtuigd om mee te doen. Want een retourticket naar Jakarta en Bali, wie wilt dat nou niet?

Ik kon kiezen uit 2 topics voor de Speaking Competition, een speech met als onderwerp “Waarom het belangrijk is om de Indonesische taal te leren” of een Indonesische legende vertellen, in je eigen woorden. Omdat ik mijn creativiteit wilde gebruiken tijdens de competitie, koos ik voor het vertellen van een legende, namelijk Batu Menangis. Voor de wedstrijd van start ging, kregen we een korte workshop over public speaking. Dit kwam goed van pas, aangezien ik toch altijd wel een beetje zenuwachtig ben om in het openbaar te spreken. Helemaal wanneer dit moet gebeuren in een andere taal. Ondanks de zenuwen en het in mijn ogen minder ging dan ik had gepland, had ik toch gewonnen!

Het programma wat ons te wachten stond in Jakarta, was erg vermoeiend maar wel heel erg leuk en leerzaam! Helaas heb ik niet aan het volledige programma mee kunnen doen, omdat ik ziek ben geworden in Jakarta. Ik heb hierdoor ook helaas niet de onafhankelijkheidsceremonie kunnen bijwonen. Op Bali ging het gelukkig al een stuk beter en heb ik het grootse deel van het programma mee kunnen doen. Hier hebben we vooral de toeristische plekken bezocht, zoals GWK park, Tanah Lot, Pura Luhur Uluwatu en hebben we de Devdan Show kunnen bewonderen.

Ik mocht gelukkig nog een tijdje op Bali blijven, aangezien ik er een kleine vakantie aan vast had geplakt! De reis was goed georganiseerd en ook de locaties waar we verbleven waren top. Ik raad dan ook iedereen aan om gewoon mee te doen met de volgende Speaking Competition! Ik wil hierbij dan ook de INYS, de Indonesische ambassade en alle anderen die betrokken waren bij de reis, bedanken voor deze leuke ervaring!

Annélènne
Augustus 2017, wat een maand was dit! Na samen met Daan en Cilia de kompetisi pidato dan cerita gewonnen te hebben aan de Indonesische Ambassade te Den Haag, vertrok ik 1 augustus uit Nederland om de volgende dag in Indonesië aan te komen.

In het 2015-2016 ben ik voor een jaar op uitwisseling geweest in Indonesië, terug gaan voelde als ‘thuiskomen’. Het was geweldig! In de eerste week verbleef ik bij mijn voormalige gastfamilie en heb ik oud bekenden ontmoet die ik heb leren kennen tijdens mijn uitwisselingsjaar.

De tweede week was LUAR BIASA. Dit was de week dat Cilia, Daan en ik alle andere winnaars van de internationale kompetisi pidato dan cerita uit achttien verschillende landen hebben ontmoet.
Door de Kementerian pendidikan dan kebudayaan Indonesia was een supervolle agenda opgesteld. We begonnen de week met een Bahasa Indonesia toets, waarmee werd getest op welk niveau we zaten met onze taalvaardigheden. Zestien mensen met de beste score mochten meedoen aan een debat wedstrijd. Ik zat helaas niet bij de zestien besten, maar ik heb Daan wel aangemoedigd. Hij zat in de finale en won de debatwedstrijd! Hebat dia!

Met de groep zijn we naar de officiële Onafhankelijkheidsdag ceremonie geweest in de Istana Negara, 17 augustus te Jakarta. Dit was een super unieke ervaring! Met de hele groep zijn we ook naar verschillende musea geweest en hebben wij historische plekken opgezocht. Na Jakarta verkend te hebben zijn we naar Bali geweest met de groep, zo gaaf allemaal! De sfeer in de groep was erg goed en waar we ook heen gingen was het gezellig. Ik vond het zo bijzonder om met zoveel jonge mensen samen te zijn die ook een zwak hebben voor Indonesië.

Achttien verschillende nationaliteiten, iedereen een andere achtergrond, maar verbonden door onze liefde voor de Indonesische taal en cultuur…

Ik ben ontzettend dankbaar voor de kans die INYS mij heeft gegeven om aan deze kompetisi pidato mee te kunnen doen! Het was een geweldige ervaring… LUAR BIASA!